Det här är de två blockens politik

1. Löntagare:

Alliansen:
Ytterligare sänkningar av inkomstskatterna i form av ett femte steg i jobbskatteavdraget om ekonomin tillåter. Gränsen för statlig inkomstskatt ska höjas så att färre behöver betala den. Statliga obligatorisk a-kassa utreds.

  Rödgröna: Inkomstskatten höjs för alla med en månadslön över 40.000 kronor (dvs jobbskatteavdraget minskas stegvis för att helt försvinna för inkomster över 80.000 kronor). Avdragsrätt för a-kasseavgiften återinförs, avgiften sänks och taket höjs från 680 till 950 kronor per dag. Sänkt skatt för arbetslösa.

2. Boende:

Alliansen: Rut- och rotavdragen blir kvar oförändrade. Ingen fastighetsskatt utöver den nuvarande fastighetsavgiften. Utred om fastighetstaxeringssystemet kan avskaffas. Uthyrningen av privatbostad görs mer förmånlig genom höjt avdrag för intäkterna.

Rödgröna: Ovanpå den nuvarande fastighetsavgiften läggs en fastighetsskatt på en procentenhet av taxeringsvärdet för villor värda 4,5 miljoner kronor eller mer. Gränsen höjs i takt med höjda taxeringsvärdena. Ingen ska betala mer är 4 procent av inkomsten. Skatterabatt för den som sparar energi. Skatten på hyresfastigheter och bostadsrättsföreningar sänks. Rotavdraget blir kvar minst till 2014 och utökas till även energibesparande åtgärder. Rut-avdraget för hushållsnära tjänster avskaffas. Fler hyresrätter ska byggas. Skatten på uppskov med reavinstskatten tas successivt bort.

3. Arbetsmarknad:

Alliansen: Den halverade arbetsgivaravgiften för ungdomar bibehålls. Taket i det särskilda anställningsstödet höjs för personer som står långt från arbetsmarknaden. Instegsjobben utvecklas genom en höjning av subventionsgraden och täckningen för företagens kostnader för handledning. Lärlingsplatser införs. Skatterabatter för företag i utsatta områden ska utredas.

Rödgröna: 40.000 platser i utbildning eller praktik skapas 2011. Den sänkning av arbetsgivaravgiften för unga anställda som Alliansen införde slopas. Istället införs ett skatteavdrag för de företag som anställer unga som är arbetslösa. Företag som tar in praktikanter får rabatt på arbetsgivaravgiften. Ny lagstiftning ska stoppa att anställda sägs upp och ersätts med inhyrd personal. Sänkt arbetsgivaravgift för småföretag.

4. Pensionärer:

Alliansen: Skatten för pensionärer sänks med totalt 7,5 miljarder 2011 och därefter med ytterligare 2,3 miljarder om ekonomin tillåter. Ingen målsättning att ta bort skillnaden skatt mellan pensionärer och löntagare. Rätt att jobba till 69 års ålder.

Rödgröna: Skillnaden i skatt mellan pensionärer och löntagare ska halveras 2011, kostar 7,5 miljarder kronor. Hela skillnaden ska vara borta 2014 om ekonomin tillåter.

5. Miljö och energi:

Alliansen: En 40-procentig reduktion av koldioxidutsläppen, dock utan några höjningar av koldioxidskatten. Premie på 40.000 kronor för de mest utsläppssnåla bilarna. En havsmiljard avsätts för mandatperioden 2010-2014. Större klimatinvesteringar utomlands. Tillåtet att bygga nya kärnkraftsreaktorer.

Rödgröna: Skatten på bensin höjs med 49 öre per liter. Kompenseras med höjt reseavdrag. Sänkt skatt på bussar, höjd på kärnkraft och vattenkraft. Trängselskatt på Essingeleden i Stockholm och kilometerskatt på lastbilar. Den nya lagen som tillåter att nya kärnkraftsreaktorer får byggas rivs upp. Skatterabatt för energibesparingar i småhus.

6. Övriga skatter:

Alliansen: Restaurangmomsen halveras när ekonomin tillåter. Skatten på tobak och alkohol höjs. Ingen förmögenhetsskatt.

Rödgröna: Förmögenhetsskatten som alliansen avskaffat återinförs. Ännu inte specificerat om fastigheter ska räknas in. Skatterna höjs på alkohol och tobak: Momsen på restaurangtjänster halveras. Övrig tjänstemoms kan sänkas om det finns ekonomiskt utrymme.

7. Skolan:

Alliansen: Mer fortbildning för lärare, mer lärarledd undervisning och ett lärlingssystem i gymnasiet med 30.000 platser. Betyg från årskurs sex. Nationella prov ska finnas från årskurs sex. En ny kunskapsinriktad läroplan för grundskolan. En ny läroplan för förskolan med ett ökat pedagogiskt innehåll. Gymnasiet reformeras. En tillfällig satsning på yrkesvux (komvux) genom högre studiebidrag för 20-24-åringar med ofullständiga betyg.

Rödgröna: Betyg ska ges från årskurs sju. Lärartätheten ska öka. Även yrkesprogrammen på gymnasiet ska ge behörighet till högskola. Men i övrigt tänker de rödgröna inte stoppa Alliansens gymnsiereform. Maxtaxan i förskolan ska sänkas om det finns ekonomiskt utrymme. Max fem barn per anställd vuxen i förskolan – om ekonomin tillåter. Mer barnomsorg på obekväm arbetstid. Från 2012 ska föräldralediga ha rätt till 30 timmars barnomsorg per barn och vecka (idag 15).

8. Barnfamiljer:

Alliansen: Flerbarnstillägget höjs 1 juli 2010. Samarbetssamtal ska erbjudas alla vid skilsmässa. Föräldrar ska kunna vara lediga i 30 dagar tillsammans direkt efter barnets födelse. Jämställdhetsbonus vid föräldraledighet ska betalas ut direkt. Vårdnadsbidraget finns kvar.

Rödgröna: Stödet till ensamstående föräldrar höjs liksom bostadsbidraget till denna grupp. Jämställdhetsbonusen som Alliansen har infört i föräldraförsäkringen avskaffas, liksom vårdnadsbidraget. Sänkt skatt för föräldralediga.

9. Studenter:

Alliansen: Studiemedlen höjs genom att lånedelen ökar med 500 kr per månad. Folkhögskolesatsningen förlängs med ett år och utvidgas till samtliga arbetslösa ungdomar under 25 år. En kvalitetssatsning på högre utbildning genomförs.

Rödgröna: Studiemedlen höjs med 100 kronor 2011 och med 600 kronor i månaden om ekonomin sedan tillåter. Även tillägg för studenter med barn ska höjas. 6.000 nya platser i högskolan, fler lärarledda timmar.

10. Vägar och järnvägar:

Alliansen: Motorvägen Förbifart Stockholm ska byggas. Satsningar på infrastruktur tidigareläggs. Förutom vägar och järnvägar i Stockholmsregionen ingår Västlänken och Marieholmstunneln i Västsverige och planer på ytterligare en fast förbindelse mellan Skåne och Danmark.

Rödgröna: Stockholmarna ska få folkomrösta om motorvägen Förbifart Stockholm. Utöver planerade infrasturkturprojekt satsas 101 miljarder kronor på järnvägar fram till 2021, bland annat höghastighetståg Stockholm-Linköping och Göteborg-Borås.

11. Vård och äldreomsorg:

Alliansen: Kömiljarden ska skapa drivkrafter och möjligheter för landstingen att leva upp till en skärpt vårdgaranti. Fortsatt satsning på valfrihet och privata alternativ i vården och äldreomsorgen i hela landet. Kortare väntetider i akutvården. Ett starta-eget-bidrag för äldreomsorgens medarbetare införs. Större möjlighet för äldre par att fortsätta bo ihop.

Rödgröna: Extra pengar satsas 2011 på vården: fler närakuter, bilburna läkare som gör hembesök, samlat ansvar för multisjuka. Alla som är yngre än 25 år ska få gratis tandvård. Stopp för etableringsfriheten för privata vårdbolag. En maxtaxa på 100 kronor i timmen för hemtjänst, större möjligheter för par att bo ihop. Stopp för försäljning av stora sjukhus.

12. Sjukskrivna:

Alliansen: Behåll systemet med en tidsgräns för när sjukskrivnas möjlighet att arbeta prövas. Effekterna ska utredas.

Rödgröna: Ta bort tidsgränsen i sjukförsäkringen. Ersättningen ska höjas till 80 procent hela sjukperioden. Taket höjs stegvis till 30.000 kronor i månaden år 2012.

13. Kultur:

Alliansen: Resurser satsas på att renovera Operan och bygga om Nationalmuseum och för att digitalisera biografer. Stöd till kultur inom våd och omsorg. Nytt pensionsavtal för scenkonsten. Ökad sponsring.

Rödgröna: Extra satsning på att annat införa maxtaxa i musikskolan och att digitalisera kulturarvet. Fri entré till statliga museer. Nytt populärkulturcentrum. Inkomstgarantier för de främsta kulturskaparna återinförs.

14. Försvaret:

Alliansen: Nya helikoptrar och ubåtar ska köpas in. I övrigt inga höjda försvarsanslag. En svensk ansökan om Natomedlemskap är inte aktuell under kommande mandatperiod. Insatsen i Afghanistan är långsiktig och kan komma att utökas.

Rödgröna: 2 miljarder kronor ska sparas på bland annat förbandsverksamhet, beredskap och fredsfrämjande insatser. Sverige ska börja ta hem sin trupp från Afghanistan 2011. Avslutas senast juni 2013.

Kommentar: Alliansen är bättre på alla punkter. Därför blir det Alliansen för mig.


Vilken härlig lördag morgon



Detta är fullständigt lysande nyheter. Rekordlågt stöd för S - Alliansen har egen majoritet. 


RSS 2.0