Innovations- och upplevelsecentrum‏

Idéer kring ett nytt innovations- och upplevelsecentrum på f d SJ-området mitt i Bollnäs presenterades för kommunstyrelsens ledamöter på torsdagen. Plats kan skapas för företagare, hotell, bostäder, äventyrsbad och andra upplevelser i de visioner som omfattar en stor del av centrala Bollnäs.
En multifunktionsarena för olika evenemang, mässor, idrotter och mycket annat finns centralt i vad som blir en helt ny stadsdel i Bollnäs.

Även Sävstaås berörs av idéskisserna och där skapas möjligheter bl a till en modern fotbollsarena med uppvärmt konstgräs på nuvarande bandyarenan.

Via videolänk var det konsulten Sven-Åke Wikers från ArenaProjekt som bjöd ledamöterna på en vision av inte bara SJ-området, utan nya idéer för en helt ny stadsdel med förutom en multifunktionsarena för evenemang, mässor, näringsliv, idrotter och annat också bl a äventyrsbad, hotell och konferensutrymmen.
- Idéerna är helt och hållet konsulternas. Nu ska vi sprida detta till Bollnäsborna och starta en diskussion.
- Detta är inget som ska göras nu eller nästa år men det är tankar vi vill förmedla vidare. Säkert kommer det då också upp nya idéer och infallsvinklar, förklarade kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S).

Bordläggning
Ärendet gällde egentligen huruvida kommunen skulle godkänna köpet av Bollbroområdet som SJ-marken kallas efter nuvarande ägaren. Ett preliminärt köpeavtal där kommunen köper marken för 15 miljoner kronor finns upprättat.
Eftersom så mycket ny information nu lades direkt på kommunstyrelsens bord på torsdagen beslutades att bordlägga ärendet. För att kommunfullmäktige ändå enligt planerna ska få en chans att godkänna avtalet vid sammanträdet 27 april läggs ett extra kommunstyrelsemöte in samma dag.

Unika fördelar
Bollbroområdet är unikt i sitt slag med placeringen mitt i centrala Bollnäs och med kommunikationer i omedelbar närhet.
- Bara läget gör att platsen kan få ett gigantiskt upptagningsområde, förklarade Sven-Åke Wikers som på uppdrag av Bollnäs kommuns näringslivskontor och samverkansorganet Hälsingland for Business ingående studerat möjligheterna.
I korthet går idéskisserna ut på att bygga en multifunktionsarena med plats för upp till 4 000 åskådare - ett antal som lätt kan fördubblas genom enkla omdispositioner. Detta blir inte endast en bandyhall, utan också en arena för exempelvis innebandy och handboll, liksom för kanske dansbandsgalor med cateringmöjligheter.

Innovativa miljöer
F d lokstallet föreslås bli en så kallad inkubator, även kallad BINK, d v s Bollnäs inkubator. Det är som en innovativ miljö där nystartade småföretag får hjälp att utvecklas.
Lokstallet närmast nya försäkringskassekontoret kan tänkas bli utrymmen för kontor där till exempel flygfärdiga företag från BINK kan få plats. Här vill man också se någon form av handel i det mindre formatet.

Äventyrsbad
Vidare tänker sig konsulterna en ny ishall direkt öster om den större arenan och ännu närmare Karlslundsbadet också en simhall med äventyrsbad.
Hotell och konferenslokaler ska också kunna få plats i den sydöstra delen av denna helt nya stadsdel i Bollnäs. Till detta kommer möjligheter till bostäder och allt kommer att bindas ihop med en gågata från nuvarande centrum till Karlslundsbadet.

Positiv signal
- Vi har inte så många områden i centrum i dag som är så utvecklingsbara som detta. Vi begränsas ju av vatten, vägar och järnvägar. Detta är en möjlighet att detaljstudera ett område där det sedan finns möjligheter för olika intressenter att göra något, kommenterar kommunalrådet Evy Degerman (C).
- De kulturminnesvärden som finns ska förstås tas vara på men det viktiga i dag är att orka lyfta blicken även i kris- och orostider som denna. Detta är en signal att vi tror på Bollnäs och visa att här finns en yta, varsågoda och sätt igång...
­- Vi vet ju också att vi kommer ur den här lågkonjunkturen en dag och då är det bra att ligga lite före, menade också Evy Degerman.

Priset
Flera av kommunstyrelsens övriga ledamöter tyckte det var spännande visioner, men man varnade också för idag okända kostnader om det visar sig att marksaneringen av f d SJ-marken blir oväntat dyr.
Mark- och exploateringsingenjör Anders Aune redogjorde för hur rättsläget är i dag men frågan kommer säkert att ventileras ytterligare inför fullmäktigebeslutet i slutet av månaden.
Även prisnivån ifrågasattes, särskilt som markpriserna knappast lär ha stigit sedan i höstas.
- Förhandlingarna mellan kommunen och säljaren Bollbro har faktiskt förts nu under vintern, efter att lågkonjunkturen har slagit till, kommenterade Olle Nilsson Sträng.

Möjligheter för Sävstaås
Enligt visionerna kan både bandy och ishockey på sikt flyttas från Sävstaås till detta nya kvarter i Bollnäs.
- Det öppnar bland annat för en förnämlig fotbollsarena på nuvarande bandyplanen där det redan finns läktare och belysning, omklädningsrum mm. Där kan vi lägga konstgräs och värma via den pelletspanna som finns på området och allt kan vi får för blygsamma fyra miljoner kronor, förklarade fritidschefen Hansa Näsman
- Ishallen kan nyttjas för andra inomhusidrotter, hästsport som exempel, och i kanslibyggnaden frigörs också välbehövliga utrymmen olika ändamål.
- Genom att så många sporter samlas på ett ställe blir det också miljövinster genom att vi slipper skjutsning och resor till flera olika platser, tillade han.
 
Det här låter spännande. Hoppas att Bollnäs kommun röstar igenom detta. De enda som hitttills motsatt sig köpet är vänsterpartiet. Tänk att alla dessa vänsterpartister och miljömuppar alltid ska sätta käppar i hjulet i såna här frågor. Se möjligheterna istället.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0