BLUFF BYN‏

Saxat från Ljusnan 20 mars 2008
 Oklara affärer runt bandyn och arenan


Av Bengt-Åke Olsson
I flera år har företagaren Ulf Järvefelt stöttat Edsbybandyn, suttit i före­ningens styrelse och varit vd för Edsbyn Arena AB. Men nu riktas revisorskritik mot förvaltningen i familjen Järvefelts egna företag, Celox AB och Edsgrängs Förvaltning AB.
Affärerna i bolagen har också, enligt revisorn, kopplingar till både arenabolaget och Edsbyns IF Bandy.


Det är auktoriserade revisorn Kristina Ahlstrand vid revisionsföretaget Grant Thornton som i så kallade orena revisionsberättelser för fram invändningar mot delar av årsredovisningarna och bokföringen.
Celox AB bedriver själv och genom de helägda dotterbolagen köp och försäljning av värdepapper. Edsgrängs sysslar enligt verksamhetsbeskrivningen med förvaltning av sådana papper.
Revisionsberättelserna är bifogade de årsredovisningar som skickats in till Bolagsverket och som avser 2006, inte 2007. De försenade boksluten för 2006 är undertecknade först den 9 februari i år.

Vid revisionen hävdar Kristina Ahlstrand att det finns flera frågetecken i Edsgrängs Förvaltning, som i sin tur får återverkningar även för den ekonomiska ställningen i Celox. Det "fattas" enligt henne 11,5 miljoner kronor i Edsgrängs:
O Drygt 4,8 miljoner kronor gäller en fordran på Edsbyn Arena AB. I arenabolagets senaste årsredovisning framgår dock inte att det bolaget har någon skuld till Edsgrängs.
O Edsgrängs har också en fordran på Astrum Invest AB, ett annat Järvefeltbolag, på nära 1,3 miljoner kronor, pengar som i sin tur ska ha vidareutlånats från Astrum till Edsbyns IF Bandy. Någon motsvarande skuld finns dock inte redovisad
i bandyföreningen.

- Edsgrängs har en fordran på Ulf Järvefelt på 5,4 miljoner kronor som härrör från försäljning av aktier. Intäkterna ska ha tillgodogjorts Ulf Järvefelt privat. Denna fordran ses av revisorn som ett förbjudet lån enligt aktiebolagslagen. Hon anser att det lånet bör återbetalas omgående.
Om revisorns slutsatser stämmer ska alltså Ulf Järvefelt felaktigt ha tagit pengar ur Edsgrängs och - åtminstone delvis - använt dem till ändamål i arenabolaget (där han själv är vd) och Edsbyns IF Bandy. Det är i så fall transaktioner som även kan få skattemässiga konsekvenser.

När det gäller Edsgrängs påstådda fordran på arenabolaget så skriver revisorn:
- Jag har inte vid revisionen fått tillgång till några underlag som styrker ford­rans värde. Inte heller har någon inbetalning av ränta eller amortering av lånet under 2007 kunnat verifieras. Skriftlig bekräftelse från motparten saknas".
Om Edsgrängs skulle ha en fordran på arenabolaget väcker det alltså även frågor kring den ekonomiska ställningen i Edsbyn Arena AB som förvaltar Dina Arena på Ön.

Ulf Järvefelt är vd i Edsgrängs där hans syster Kerstin Järvefelt-Bryngelsson är styrelseordförande. Förhållandet i Celox AB, där även koncernredovisningen finns med, är det omvända.
Själv tillbakavisar Ulf Järvefelt uppgifterna i revisionen.
- Det här stämmer inte. Det finns inga oklarheter alls när det gäller skulder och fordringar, allt är numera utrett, hävdar han.
Men Kristina Ahlstrand vill inte kommentera det hela ytterligare mer än på en punkt.
- Om jag korrigerat revisionsberättelsen så skulle det ha kommit in till Bolagsverket, säger hon.
- I övrigt gör jag inga kommentarer utöver det som står i revisionen. Jag är bunden av tystnadsplikt.

 
 Snart har det gått ett år sedan Ljusnan publicerade denna artikel och man har inte hört något mera om Ulf Järvefelts affärer. Man undrar ju varför. Har han haft eller har för mycket makt eller är det något annat som spökar i dessa affärer. Det är nog dax att börja granska Ulf och Edsbyn IF inpå sömmarna. Tror nog att det går att hitta mycket skit hos dessa. Det förekommer nog mycket svarta pengar och pengar under bordet. När allt har kommit upp på bordet så kommer Edsbyn IF att ligga risigt till. Det får man hoppas på så att det blir slut på alla dessa bluff-affärer och Edsbyn´s IF. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0