Nytt förslag: Pappan måste ta ut ledighet

Saxat från Expressen

De rödgröna oppositionspartierna vill med lag se till att män tar ut mer föräldraledigt. Upprörande, anser Kristdemokraterna. 

Miljöpartiet lyfter nu fram jämställdhet som en profilfråga och vill att den nuvarande föräldraförsäkringen ska delas i tre delar. Papporna måste då ta ut minst en tredjedel av föräldradagarna. Och det ska ske inom ramen för dagens föräldraförsäkring, inte när och om den förlängs någon gång i framtiden.
- Det finns ingen annan fråga som skulle betyda lika mycket för jämställdheten som den, sade partiets språkrör Peter Eriksson vid en pressträff i riksdagen på tisdagen.

Behandlas på kongress

Miljöpartiets förslag, som ingår i en proposition om jämställdhet från partistyrelsen och ska behandlas på partiets kongress i Kristi himmelsfärdshelgen, innebär att föräldrarna måste ta ut minst en tredjedel var av föräldradagarna. Den återstående delen får de dela som de vill mellan sig, eller överlåta till en tredje person.
Tidigare har MP ansett att tredelningen ska ske genom att nya månader i försäkringen ska bli ytterligare pappamånader, utöver de som redan är reserverade för papporna och bara kan tas ut av dem.
I och med MP:s förslag finns det nu något som på pappret liknar en gemensam linje om att reservera fler dagar för papporna.
Hägglund upprörd

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har på sina kongresser tagit beslut om att försäkringen ska delas mer lika och på sikt att föräldradagarna ska delas lika mellan föräldrarna. V vill att försäkringen ska delas fifty/fifty omgående.
Kristdemokraternas partiledare, socialminister Göran Hägglund, är inte imponerad:
- Jag är oerhört upprörd över att Miljöpartiet vill att politikerna ska bestämma över två tredjedelar av föräldraförsäkringens tid och att föräldrarna bara ska få råda över en ynka tredjedel.

Kommentar: Naturligtvis skall föräldrarna få bestämma själva om sin föräldrarledighet.Politiker skall inte lägga sig i hur familjerna vill ha sin ledighet. J*vla miljömuppar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0