Politik

Väljarna tror inte på samarbetet


16 procent av rödgröna anhängare tvivlar på att det långsiktigt går att hålla ihop politiken inom det egna rödgröna blocket.
Av alla tillfrågade tror 43 procent på dåliga förutsättningar att långsiktigt komma överens inom det rödgröna blocket.

Detta visar en opinionsundersökning från Expressen/Demoskop.
Anders Lindholm, vd för Demoskop:
- Det är tydligt att människor anser att det är större svårigheter att samarbeta inom det rödgröna blocket än inom alliansen. Man måste kompromissa mer inom det rödgröna blocket. En orsak kan vara att väljarna upplever de partierna som spretiga.
Ny situation för S

- Att kompromissa är en situation som är väldigt ny för socialdemokratin, det är ett intressant perspektiv. Så har det aldrig varit tidigare för S som kanske varit det minst kompromissvilliga partiet.
- Det här om något återspeglar den helt nya situationen inom svensk politik, där S är det parti av de stora partierna som i störst utsträckning måste kompromissa.
Mätningen visar att 43 procent tror på dåliga förutsättningar att långsiktigt komma överens i det rödgröna blocket mot bara 20 procent inom alliansen.
En av sex (16 procent) rödgröna anhängare tvivlar på möjligheterna att långsiktigt komma överens inom det rödgröna blocket. På allianssidan är motsvarade andel sju procent.
"Allvarligt problem"

 

Anders Lindholm:
- Detta sätter fingret på ett allvarligt problem för de rödgröna, då just blocken och blockpolitiken kommer att få en allt större exponering och betydelse ju närmare valet vi kommer.
Sju av tio tillfrågade anser att det är Mona Sahlin som i störst utsträckning tvingas kompromissa för att hålla ihop blocket.
Anders Lindholm:
- Behovet av att kompromissa antyder brister i enighet inom blocket. Det kompromissande Mona Sahlin anses stå för kan inte i huvudsak ses som något positivt då hon inte är den partiledare som anses ha den största samarbetsförmågan. Där ligger Reinfeldt klart före.


Kommentar. Alliansen har en gemensam värdegrund och har därför tillkommit på ett ordentligt underlag. Sossar har inget gemensamt med världsfrånvända miljömuppar och förhoppningsvis inte heller med Vänsterpartiet. Det enda de har gemensamt är att de vill åt makten. Det är pinsamt genomskinligt. Måtte de aldrig få någon makt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0