Politik

Rödgrönt jätteras - Alliansen förbi

För första gången sedan juni förra året leder alliansen över de rödgröna partierna, 49,2 procent mot 47,4.
Demoskops väljarbarometer, som genomfördes på uppdrag av Expressen under tiden 28 april till 5 maj, visar att de rödgröna har förlorat 5,0 procentenheter på bara en månad.
Enskilt största förlorare är Miljöpartiet som har tappat 2,5 procent och Sverigedemokraterna som nu är nere på sin lägsta nivå sedan augusti förra året, 2,1 procent.
Under mätperioden har Mona Sahlin och de rödgröna partiledarna synts mycket i medierna. De presenterade i måndags sin skuggbudget och på första maj talade Mona Sahlin inför flera tusen personer.

Tummen ned för de rödgröna

- Vi har granskat resultatet före och efter de rödgrönas presentation av budgetalternativet. Före var det alltjämt ledning för oppositionen, men efter gällde det omvända förhållandet, konstaterar Demoskops vd Anders Lindholm.
Slutsatsen är att väljarna gör tummen ned för de rödgrönas budget - men om det har långsiktig bäring är osäkert, enligt Lindholm.
Siffrorna är statistiskt säkerställda på blocknivå, men inte för de enskilda partierna. Socialdemokraternas partisekretearare Ibrahim Baylan vågar inte vifta bort dem:
- Det kommer att bli ett jämnt val. Den här undersökningen är alarmerande och uppfordrande för alla de som tror att valet är avgjort. Detta är en varningsklocka.
- I förra valet vann regeringen med två procentenheter. Det är möjligt att det blir liknande siffror den här gången, åt det ena eller andra hållet.
Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann säger att maj-mätningen är "väldigt glädjande":
- Det här ger positiv energi och en rejäl vitamininjektion till hela borgerligheten.
"Kan inte ge allt till alla"

Schlingmanns förklaring är att väljarna nu har lämnat fasen där de kunnat "önskedrömma om de rödgrönas politik".
- Människor har nu insett att man inte kan ge allt till alla - samtidigt som bara några få drabbas.
Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, varnar båda sidor för att ta ut något i förskott med anledning av den nya mätningen:
- Det är för tidigt att tala om en trend, men resultatet är onekligen intressant. Miljöpartiets tapp kan säkert förklaras av den uppmärksamhet som riktats mot de rödgrönas bensinskattehöjning.
- Miljöpartiets väljare har uppenbarligen gått över till andra sidan. Nu återstår att se om detta håller i sig i flera mätningar, konstaterar Jenny Madestam.
Mona Sahlin ville i går kväll inte uttala sig om mätningen.

Kommentar: Äntligen börjar svenska folket inse faran med dom röd/gröna


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0